Ontvang de nieuwste vacatures direct in je inboxMeer info

RSS Feed for This PostHuidige artikel

Op deze manier krijgt u meer geld: Acht tips voor bij de onderhandelingen over uw salaris

Op deze manier krijgt u meer geldAls u met uw baan nu bij uw huidige werkgever zou beginnen, zou u dan gelukkig  zijn met uw nieuwe baan en tevreden met de vergoeding. Sindsdien zijn echter al enkele jaren voorbijgegaan. U draagt meer verantwoording, neemt grotere projecten op uw schouders en bent uw werk altijd trouw gebleven. Ook in de privésfeer is er veel veranderd. U hebt nu een grotere auto, een huis en een jong gezin.

Zo ongeveer verloopt uw theoretische lijn van argumenten, wanneer een werknemer zich ervan bewust wordt dat hij meer geld wil en ook nodig heeft. Wat nu het beste direct moet gebeuren, is een salarisverhoging. Die komt echter zelden zomaar vanzelf en daarom is het nu tijd voor een onderhandeling met uw baas over uw salaris.

Ga goed voorbereid naar dit gesprek. Hier zijn enkele strategieën zodat een salarisverhoging binnenkort mogelijk wordt voor u.

Een goede voorbereiding is alles
Probeer vóór het gesprek te weten te komen of er nog hindernissen voor u bestaan. Moest het bedrijf nog banen inkrimpen? Is er een nieuw management? Bent u van alle hindernissen op de hoogte die een salarisverhoging nog in de weg zouden kunnen staan. Bespreek deze dan en vraag aan uw baas of hij dan toch nog mogelijkheden ziet.

Zoek uit wat de marktwaarde is
Probeer wat inlichtingen te verzamelen over het salarisniveau voor uw baan. Nog een belangrijke stap: Informeer uzelf over het gangbare gemiddelde salaris voor mensen met vergelijkbare kwalificaties in hun werkgebied. Wie zijn marktwaarde kent, ontloopt het gevaar, zich onder de waarde te verkopen of te hoog te grijpen.

Breng bewijzen bij elkaar
Leg alles vast wat u tot nu toe bereikt hebt en toon aan waarvoor u verantwoordelijk bent. Richt u er dan vooral op hoe uw prestaties het bedrijf geholpen hebben om de doelstellingen te bereiken om kosten te besparen of de productiviteit te verhogen. De werkgever zal van concrete bewijzen het beste overtuigd raken.

Het juiste moment afwachten
Het meest logische is om het onderwerp van de salarisverhoging tijdens het volgende beoordelingsgesprek aan te kaarten. Er zijn echter ook andere geschikte momenten, zoals bijvoorbeeld na een succesvol einde van een belangrijk project. U moet echter een gunstige tijd afwachten en uw baas moet niet net op dat moment zijn hoofd vol hebben met 1000 andere dingen. Draait het bedrijf net verlies of personeel moet afvloeien, dan is de tijd zeker slecht.

Planning voor de lange termijn
Uw baas weet misschien niet, met welke projecten u zich de laatste tijd bezighield. Geef uw baas een maandelijks statusbericht waarop alle projecten staan waaraan u nu werkt of pas geleden voltooid hebt, zodat hij uw prestaties niet langer over het hoofd ziet. Indien u uw goede prestaties regelmatig aan uw baas laat zien, geeft u hem doorslaggevende argumenten voor een salarisverhoging.

Emoties tonen is hier niet aan de orde
Ook wanneer een salarisverhoging heel belangrijk is voor u, moet u toch proberen, om uw gevoelens niet te tonen. Ga zonder verwachtingen, hoop of angst naar het gesprek. U moet vooral niet benadrukken hoe erg u het geld nodig hebt.

Blijf altijd professioneel
Onderhandel professioneel. Zet uw gesprekspartner niet met een concreet tegenaanbod onder druk of erger nog, dreigen ontslag te nemen of zoiets dergelijks. Blijf rustig en zakelijk – en indien er echt geen salarisverhoging in zit, vraag dan wanneer dit beter uitkomt.

Wees open voor alle alternatieve oplossingen
Komt er nu tegen de verwachtingen in, geen salarisverhoging, dan kunt u onderhandelen over andere voordelen of nevenprestaties zoals bijvoorbeeld flexibele werktijden, bijscholingen, meer reisgeld of bedrijfspensioenregeling. En uitstel is geen afstel. Misschien lukt het binnen een paar maanden wel met een salarisverhoging.

Trackback URL

Sorry, reacties op dit artikel is gesloten.