Ontvang de nieuwste vacatures direct in je inboxMeer info

RSS Feed for This PostHuidige artikel

Wie verdient het meest?

Wie verdient het meest?   Over het algemeen verdienen academici meer dan hbo’ers door het verschil in opleidingsniveau. We kunnen wel stellen dat dit verschil in salaris steeds kleiner wordt. Universitaire opleidingen die gepaard gaan met een hoog salaris zijn beroepen in de Tandheelkunde, Fiscaal Recht en de Geneeskunde. Bedrijfsinformatica, Bedrijfseconomie en Management scoren qua salaris hoog bij de hbo-opleidingen.

De volgende informatie is gebaseerd op de Loonwijzer salarisenquête, ingevuld in 2010. Loonwijzer heeft een splitsing aangebracht tussen vrouwen- en mannenberoepen. In totaal hebben 19.000 respondenten hun brutosalaris ingevuld en zijn alleen de beroepen behandeld waarvan minimaal 10 enquêtes zijn ingevuld. Dit geeft aan dat deze informatie zich beperkt tot de bezoekers van Loonwijzer.nl van stichting Loonwijzer, die de moeite hebben genomen hun salaris op te geven. Maar het loont deze informatie nader te bekijken.

De 10 best betaalde mannenberoepen

Financieel zijn mannen het beste af in een directeursfunctie. De algemeen directeur (50-500 medewerkers) mag zijn werk doen voor gemiddeld € 45,56 per uur en de commercieel directeur volgt met € 43,06. Gezagvoerders en co-piloten verdienen zo’n € 41,88. In de olie- of gaswinning verdient een manager/directeur gemiddeld € 39,89 per uur. Een algemeen directeur van een bedrijf met 10-50 medewerkers mag tevreden zijn met € 37,29. Het hoofd van een afdeling Research en Development krijgt per uur € 32,91. In de Bouw verdient een manager € 31,37. De laatste drie best betaalde mannenberoepen zijn directeur operationele zaken, belastingconsulent en procesoperator in een olie- of gasraffinaderij. Deze beroepen kennen een uurloon van respectievelijk € 31,03;  € 29,71; € 29,01. Uit de enquête blijkt logistiek medewerker het meest voorkomende beroep onder de mannen te zijn.

De 10 best betaalde vrouwenberoepen

Van oudsher verdienen vrouwen minder dan mannen. Dit heeft gedeeltelijk te maken met het beroep dat zij kiezen.
Op basis van de Loonwijzer salarisenquête is de beste betaalde vrouwenbaan die van theater-, film- of mediaproducer. Vrouwen met dit beroep kunnen rekenen op een uurloon van € 29, 19. Een voedingsmiddelentechnoloog verdient al gauw € 27, 42 per uur en een Hoofd HRM gemiddeld €25,30. In de financiële beroepen verdient een vrouwelijke controller € 24,03. Van € 23,09 bruto per uur kan een specialist onderwijsmethoden aardig rond komen. Een beleidsadviseur en een manager verdienen respectievelijk € 22,73 en € 22,37. Verder verdienen vrouwen aardig in de beroepen loopbaanadviseur, fysiotherapeut en HR adviseur. Per uur krijgt een loopbaanadviseur € 21,33, een fysiotherapeut € 21,29 en een HR adviseur € 20,56. Naar voren is gekomen dat het meest voorkomende vrouwenberoep administratief medewerker is.

In de lijst van de 10 best betaalde beroepen lopen de uurlonen behoorlijk uiteen. Het verschil tussen de algemeen directeur op nummer één (€ 45,56) en de procesoperator in een olie- of aardgasraffinaderij op nummer tien (€ 29,01) is ruim 16 euro. Bij de vrouwen is het verschil tussen het best betaalde beroep op nummer één en tien kleiner: de filmproducer (€ 29, 19) en HR adviseur (€ 20,56) ontlopen elkaar bijna 9 euro per uur.

Over de auteur
Peggy Porsius-Saman is career coach voor professionals. Haar coaching resulteert in hogere prestaties en productiviteit, meer voldoening en sneller resultaat. Meer info:
www.thuiscarrierecoach.com.

Trackback URL

Sorry, reacties op dit artikel is gesloten.