Ontvang de nieuwste vacatures direct in je inboxMeer info

RSS Feed for This PostHuidige artikel

Een hoger aanvangssalaris bedingen in zes stappen

Een hoger aanvangssalaris bedingen in zes stappenHoewel geld niet zaligmakend is, zou een goede voorbereiding op de salarisonderhandelingen een belangrijk onderdeel van je sollicitatiestrategie moeten zijn. Hierna vind je zes stappen die je kunnen helpen bij het bedingen van een hoger aanvangssalaris.

Stap 1: Weet wat je waard bent.

De sleutel tot succesvolle onderhandelingen is informatie. Bereid jezelf goed voor en bedenk wat je de werkgever te bieden hebt. Zoek uit wat het salarisbereik is voor het type baan dat je zoekt. Wanneer je weet wat het gangbare salaris is, kun je afhankelijk van je vaardigheden, opleiding, ervaring en toegevoegde waarde voor de werkgever beter inschatten op welke plaats in het salarisbereik je zou kunnen beginnen.

Stap 2: Stel vragen over je salaris zo lang mogelijk uit.

Als je te vroeg een bedrag noemt, riskeer je een afwijzing omdat het gevraagde bedrag te hoog is of men denkt dat je ondergekwalificeerd bent omdat het te laag is. Zelfs als je door de selectieprocedure komt, beperkt dit je onderhandelingspositie voor een hoger salaris omdat de werkgever je laagste salariseis kent.

Als je in een reactie op een personeelsadvertentie of plaatsing een salariseis moet geven, kun je het beste vermelden dat je salaris flexibel is, of dat je (toekomstige) salaris “marktconform” of “concurrerend” is voor iemand in jouw vakgebied.

Als men je bij een telefonische sollicitatie vraagt naar uw salariseis, kun je beleefd informeren naar het salarisbereik voor de functie. Als de werkgever je pas wil uitnodigen voor een gesprek als je een indicatie geeft van het gewenste salaris, kun je vermelden dat je eis afhankelijk is van een groot aantal factoren, met name inhoud van de functie, ziektekostenvergoeding, vergoedingen in de vorm van bonussen, commissies of winstdeling, en opleidings- en groeimogelijkheden. En noem je vervolgens een zeer brede salarismarge.

Stap 3: Lieg niet over je huidige verdiensten.

Sommige sollicitanten geven een hoger salaris op dan ze in werkelijkheid verdienen omdat ze bang zijn dat dit hun toekomstige verdiensten in de weg zal staan. Zij doen dat op eigen risico. Werkgevers trekken tegenwoordig grondig je refernties/antecendenten na. Het komt niet zelden voor dat potentiële kandidaten worden afgewezen omdat ze niet volkomen eerlijk waren over hun vorige salaris.

De beste strategie is dat je je salariseis pas op tafel legt nadat je een kans hebt gehad te laten zien waarom je meer waard bent.

Stap 4: Accepteer of onderhandel niet meteen over een salarisbod.

Hoe aantrekkelijk het bod ook is (of hoe wanhopig je ook bent), accepteer of onderhandel niet over een salarisbod voordat je de tijd hebt gehad er uitgebreid over na te denken. Als je een salarisbod krijgt, bedank je de werkgever, herhaal je nogmaals dat je graag voor de organisatie wilt werken en vraag je vervolgens tijd om het bod te overdenken.

Probeer uit te vinden wat je promotiekansen zijn en hoe en wanneer je prestaties en salaris worden beoordeeld. Vergeet ook de secundaire arbeidsvoorwaarden niet, zoals ziektekostenvergoeding, pensioendeelname, vakantiedagen, betaalde vakanties, vergoeding van opleidingen en bedrijfsauto, evenals andere zaken die niet met geld te maken hebben.

Stap 5: Wees niet bang om meer geld te vragen.

Zo lang je beleefd blijft, heb je niets te verliezen als je vraagt wat het bedrijf kan doen om je dichter bij het door jouw gewenste salaris te brengen. In sommige gevallen is de personeelsfunctionaris gemachtigd 10 of 20 procent boven het hoogste salarisbod te gaan om een buitengewone kandidaat binnen te halen; trouwens, goede managers beginnen altijd laag om een goede onderhandelingspositie te krijgen.

Als ze echter halstarrig blijven vasthouden aan het geboden salaris, is het vaak wel mogelijk te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden, vakantie of andere toeslagen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste werkgevers flexibel zijn op ten minste één onderdeel van het compensatiepakket.

Stap 6: Weet wanneer je moet stoppen.

Bij salarisonderhandelingen zullen werkgevers na je tegenvoorstel óf enkele voorwaarden accepteren of alle onderhandeling staken. Als de werkgever niet wil onderhandelen over je tegenvoorstel of je concessies, is het tijd om de onderhandelingen te beëindigen.

Het heeft tenslotte geen zin de salarisstrijd voor te zetten als je het gevaar loopt de goodwill – of het bod – van je werkgever te verliezen.

Trackback URL

Sorry, reacties op dit artikel is gesloten.