Ontvang de nieuwste vacatures direct in je inboxMeer info

RSS Feed for This PostHuidige artikel

Wanneer zeg je volmondig ja op een baan?

Wanneer zeg je volmondig ja op een baan?Als je net uit de schoolbanken rolt en je zet de eerste stap naar het ‘volwassen’ werkleven, ben je al lang blij als je een baan hebt gevonden. Je kunt niet wachten om te starten en je hebt geen moment nagedacht over het startsalaris. Je maakt je niet druk over de werktijden, over de werkzaamheden en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden. Een echte beginnersfout, want na een aantal maanden begint een en ander toch wel aan je te vreten.

Als de zomermaanden starten, doen schoolverlaters en afgestudeerden hun opperste best een baan te veroveren. Zij accepteren daarbij banen, waar ze later spijt van krijgen. Maar ook diegenen, die al langere tijd werken, kiezen soms de verkeerde baan.

Waar moet je opletten als je een baan wilt accepteren? Het aanbod valt in de laatste fase van de sollicitatie. Voor een goede afronding, en dus ook start van je nieuwe baan, zul je zorgvuldig moeten blijven.

Onderzoek het (start-) salaris

Informeer bij branche organisaties wat een redelijk salaris zou kunnen zijn. Op het internet vind je meerdere salariskompassen, waar je salarissen voor verschillende functies kunt achterhalen. Als je mensen kent die in de branche werken, kun je altijd contact met hen zoeken voor een indicatie. Een goede voorbereiding maakt je sterker bij de salarisonderhandelingen.

Kijk verder dan alleen het salaris

Als het salaris niet riant is, kunnen de secundaire arbeidsvoorwaarden veel goed maken. Denk aan een auto, mobieltje, laptop of een fietsplan. Hoeveel vakantiedagen heb je? Gaat je salaris per kwartaal automatisch omhoog? Staar je dus vooral niet blind op het salaris alleen.

Beoordeel het bedrijf

Uiteindelijk wil je een baan, die je op weg helpt in je carrière. Een baan waar je essentiële vaardigheden leert, die onmisbaar zijn in je carrière. Is het bedrijf een goed platform voor verdere ontwikkeling? Biedt het bedrijf kansen om hoger op te komen? Bieden zij interne opleidingen? Hoe goed zorgt het bedrijf voor zijn werknemers? Je wilt uiteindelijk verder komen dan de baan waar je begint.

Is dit alles wat er is?

Voor de iets ouderen jongeren komt dit kopje je bekend voor als titel van een liedje van de band ‘doe maar’. Als je je afvraagt ‘Is dit alles wat er is?’ ben je hoogstwaarschijnlijk niet helemaal overtuigd of dit de baan voor je is. Werk geeft je de mogelijkheid jezelf te uiten. Het is van belang dat de werkzaamheden aansluiten op je kwaliteiten. Wat is belangrijk voor je en vind je dit terug in je baan? Dit bij elkaar levert werkvoldoening op en dat is soms meer waard dan het salaris.

Het is jouw baan

Ouders en anderen in je omgeving hebben de neiging je soms een beetje een bepaalde baan of richting in te duwen. Goed bedoeld natuurlijk, maar jij bent degene die het werk moet uitvoeren. Past het werk wel bij je? Neem je de baan omdat jij dat wil of omdat je ouders dit willen?

Weet wat je ambieert

Als je niet weet wat je wil, ben je eerder geneigd alles aan te pakken dat op je weg komt. Als je iets van zelfonderzoek in de vorm van loopbaanbegeleiding, hebt gedaan is de kans aanwezig dat je weet wat je wil. Op het moment dat je duidelijk voor ogen hebt wat je baan is, is het ook makkelijker filteren. Je kunt dan beter inschatten wat bij je past.

De naam van het bedrijf

Sommige bedrijven staan erom bekend een goede leerschool te zijn. Als je bij dergelijke bedrijven terecht komt, is het verdere verloop van je carrière gegarandeerd een succes. Wat is de reputatie van het bedrijf dat je een baan aanbiedt. Welke carrièrestap hebben je voorgangers gemaakt? Was dit intern of extern? Praat eens met medewerkers om inzicht te krijgen in het bedrijf.

Als je zonder baan bent, ben je eerder geneigd alles te accepteren dat langskomt. Dat is op zich prima, vooral als dit financieel nodig is. Weet echter wel de gevolgen ervan. Tijdens de onderhandelingen en je sollicitaties kun je natuurlijk wel je voorkeuren uitspreken. En ervoor kiezen alleen te gaan voor banen, die je echt ziet zitten.

Peggy Porsius-Saman is personal en loopbaan coach op het gebied van werk en privé. Haar coaching resulteert in meer voldoening in werk en leven. Wil je meer weten? http://www.thuiscarrierecoach.com/.

Trackback URL

Sorry, reacties op dit artikel is gesloten.