Ontvang de nieuwste vacatures direct in je inboxMeer info

RSS Feed for This PostHuidige artikel

Wat verdient werkend Nederland per uur?

Het kenbaar maken van je verdiende salaris is voor velen een gevoelig onderwerp. Daar praat je doorgaans niet over. Sterker nog, het is zelfs onfatsoenlijk om te vragen hoeveel iemand verdient. Je krijgt eerder intieme details te horen over hun relatie, dan hoeveel ze elke maand van hun werkgever krijgen.

Als je op zoek bent naar werk is het natuurlijk wel wenselijk te weten wat de marges zijn, waarbinnen je kunt onderhandelen.

Een mogelijke manier om te achterhalen wat een gebruikelijk salaris is, is de branche verenigingen te benaderen voor een indicatie van het loon. Een snellere manier is via sites als loonwijzer.nl of intermediair.nl. Werkenden kunnen zelf hun verdiende salaris invullen om bij te dragen aan de statistieken. Voor overheidspersoneel is er een overzicht beschikbaar, dat jaarlijks wordt opgesteld door het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Dit overzicht wordt ingedeeld naar overheidsinstellingen (Salarisniveaus Overheidspersoneel 2009).

Een goede salarisindicatie geven is een moeilijke kwestie doordat deze beïnvloed wordt door verscheidene factoren. Leeftijd, werkervaring, grootte van het bedrijf, leidinggevende functies en het aantal uren in een volledige werkweek (36, 38, 40 uur of anders) spelen allen een part bij de hoogte van het salaris. Reden genoeg om een marge in te bouwen van een minimum en een maximum.

Wellicht sta je er niet eens meer bij stil hoeveel je precies waard bent per uur, omdat je gewend bent geraakt aan de maandelijkse vergoeding. Hieronder zie je indicaties hoeveel bruto uurloon per beroep je kunt verdienen. De gemelde cijfers zijn slechts indicaties, op basis van gemelde salarissen via loonwijzer en de overheid, en zijn uiteraard situatie afhankelijk.

1. Een personeelsadviseur met een bruto maandsalaris van ? 2667, gebaseerd op een 38-urige werkweek krijgt een bruto uursalaris van ? 16,20.
2. Een onderwijzer in het primair onderwijs, die zich bevindt in schaal 8, verdient tussen ? 1896-?2896. Dit komt neer op ? 12,15-? 18,56 bruto uurloon. Bij de overheid maak je een 36-urige werkweek.
3. Een applicatiebeheerder op HBO-niveau, kan ? 2266-? 4558 verdienen. Bij een 40-urige werkweek verdient hij of zij ? 13,07-? 26,30.
4. Als bedrijfsleider in de detailbranche maak je gemiddeld ? 2427 per maand bij een 40-urige werkweek. Je mag je dan rijk rekenen met ?  14 bruto per uur.
5. Een maandsalaris van gemiddeld ? 2574 per maand wordt toegekend aan een architect. Het loon kan echter uitgroeien naar maximaal ? 5249. We praten dan over een bruto uurloon van ? 15, 63-? 31,38 voor 38 uur.
6. Met een minimum van ? 2772 en een maximum van ? 6810 per maand verdien je als controller al snel ? 16- ? 39,29 bij een werkweek van 40 uur.
7. Bij een 38-urige werkweek verdient een secretariaatsmedewerker gemiddeld ? 2238 per maand. In een werkomgeving met voornamelijk vrouwen ligt de financiële vergoeding jammer genoeg lager. In deze functie is de bruto vergoeding per uur bijna ? 13.
8. Gemiddeld genomen krijgt een account executive bij een reclame bureau ? 3701 per maand voor 38 uur werken. Volgens loonwijzer verdien je in deze functie ergens tussen ?  10,29-? 47,01 bruto per uur.
9. Een functie als marketingmanager levert al snel ? 4182 bruto per maand op, anders gezegd ? 25, 40 per uur op basis van 38 uur.
10. Advocaten, die 38 uur per week werken, krijgen voor hun verdiensten gemiddeld ? 3985 bruto per maand. Dit betekent een bruto uurloon van ? 24,20, maar kan makkelijk variëren tussen ? 11,11-?56,16.

Voor een berekening van je eigen bruto uurloon kun je kijken op www.salaris-informatie.nl. Hier wordt echter de formule niet uitgelegd.
Voor de berekening van je eigen bruto uurloon zijn er 2 dingen die je nodig hebt: je maandsalaris op basis van een volledige werkweek en het aantal uur van een volledige werkweek. Hanteert je bedrijf 36, 38 of 40 uur als volledige werkweek? Gebruik dan deze formule.

Bruto uurloon= bruto maandsalaris: (uren volledige werkweek x 4,33). De 4,33 is het gemiddeld aantal weken in een maand (52 (weken): 12 (maanden)= 4,33).
Als je je bruto maandsalaris op basis van je gewerkte uren weet, is dat natuurlijk ook goed en kun je eveneens de formule hierboven toepassen.

Als jij exact wilt weten hoeveel jouw netto uurloon is, neem dan contact op met personeelszaken voor de berekening, die zij hanteren. De berekening hiervoor is net even omslachtiger in verband met parttime werken en allerlei toeslagen en belastingen, die per bedrijf of branche kunnen verschillen. Er zijn bedrijven die het uurloon vermelden op de salarisspecificatie. Dus neem vooral contact op met personeelszaken voor meer informatie. Verder kun je ook nog kijken op www.loonwijzer.nl.

 

Peggy Porsius-Saman is personal- en loopbaan coach op het gebied van werk en privé. Haar coaching resulteert in meer voldoening in werk en leven. Wil je meer weten? www.thuiscarrierecoach.com.

Trackback URL

Sorry, reacties op dit artikel is gesloten.